top of page

Er zijn heel erg veel boeken geschreven voor kinderen en hun ouders over groter groeien, jezelf worden, onzeker zijn of domweg genieten en gelukkig zijn.

Ik benoem hier een aantal boeken, in verschillende categorieën, die ik zelf leuk en/of leerzaam vond en waarvan ik denk dat jij er wellicht iets aan hebt.

‘k Hoor graag jouw boekentip!

 

Voor kinderen:

IK BEN IK (Mira Lobe)

Een geruit beest met lange flaporen en een bonte staart vraagt zich af wie hij is. 

Waarom? Omdat alle andere dieren hem dat vragen. Totdat hij zich realiseert dat ie heel gewoon zich zelf moet zijn, wat hij altijd is geweest!

 

Tijger – Tijger is ’t waar? (Byron Katie en Hans Wilhelm)

Dit is het verhaal van een klein tijgertje dat denkt dat zijn hele wereld instort: zijn ouders houden niet van hem. Zijn vrienden hebben hem in de steek gelaten. Het leven is oneerlijk. 

Maar een wijze schildpad stelt hem 4 vragen…, en alles verandert. Hij beseft zich dat al die problemen niet door dingen veroorzaakt worden, maar door zijn gedachten over dingen. Wanneer hij zijn gedachten onderzoekt, wordt zijn leven weer geweldig.

 

Giga Gertie, deel 1 en 2 (Silvia van de Put)

Gertie is een klein meisje van 5 wat 2 klassen over mag slaan en dus ineens in groep 4 zit.
Dat ‘anders’ niet altijd leuk is ervaart Gertie al snel, maar ze weet overal een oplossing voor te verzinnen. En van haar oma leert ze een hele wijze les!

Ook leuk voor iedereen die niet anders is.

 

Help..ik voel zo veel! (Carla van Wensen)

Soms wordt alles wat er om je heen gebeurt je te veel. Dan voel je zo veel. Je kunt ’t niet meer stoppen. Je kunt er bijvoorbeeld boos van worden, verdrietig of druk. Of je krijgt hoofdpijn, pijn in je oor of buikpijn.

‘Help … ik voel zo veel!’ helpt kinderen op een speelse en aansprekende manier om te gaan met hun hooggevoeligheid en te ontdekken wie ze zelf zijn. Dat maakt ze sterk en geeft zelfvertrouwen. 

Het boek is tevens een aanrader voor alle kinderen die graag wat steviger in hun schoenen willen staan.

Filo ontdekt: De wonderlijke weg van wens naar werkelijkheid (Chantal Trigallez en Marinus Knoope)

De creatiespiraal voor kinderen; maak je dromen waar!

‘De wonderlijke weg’ is een spannend avontuur dat je uitnodigt om stap voor stap jouw eigen droomwensen waar te maken. Jouw weg van wens naar werkelijkheid.
Beleef het wonderlijkste avontuur van… je eigen leven!

 

Voor volwassenen:

Kind in zijn kracht (Sylvia Roosendaal)

Hoe ga je om met de emoties van je kind? Iedere ouder wil dat zijn kind een volwassene wordt die zijn verlangens en dromen kan waarmaken in de maatschappij. Een rijk gevoelsleven draagt hieraan bij. Daarom is ’t zo belangrijk dat dit een plek krijgt in de opvoeding. Elke emotie, gewenst of ongewenst, verdient aandacht en liefde, zodat deze het leven van je kind kleur en diepgang geeft. In dit boek geeft de auteur een heldere uitleg over het gevoelsleven van het kind in de verschillende levensfases.

 

Voor volwassenen en kinderen:

Atlas van de belevingswereld (Louise van Swaaij en Jean Klare)

Deze unieke atlas toont de wonderbaarlijke en vaak prachtige landschappen van gevoel, gemoed en ervaring. De (carto)grafische weergave biedt als nooit tevoren een helder en humorvol beeld van de talloze onderlinge verbanden in het dagelijks bestaan en van de betekenis der dingen. De Atlas is getekend in een ‘Onvoorstelbare Schaal’ en weergegeven in de ‘Subjectieve Projectie’.

Een persoonlijke gids voor het voorkomen (of juist bevorderen) van dwalen op de grootste reis van elk mens, het leven zelf.

 

Astrologie voor kinderen (Dorothé Walbrecker)

Een serie van 4 boeken: Vuur-, Aarde-, Lucht- en Waterkinderen. 

Wat zijn de bijzonderheden van deze sterrenbeelden? Wat voor karakter en welke voorliefdes hebben kinderen met deze sterrenbeelden? Hoe kunnen we ze beter begrijpen en op ze reageren? En vooral: hoe kunnen ze zichzelf beter begrijpen en leren omgaan met hun vaardigheden en talenten, maar ook met hun onzekerheden en angsten?

Een leuke en begrijpelijke kennismaking met astrologie voor kinderen en volwassenen

 

Misschien wisten zij alles (Toon Tellegen)

De meer dan driehonderd allegorische dierenverhalen, vol fantasierijke beelden en filosofische gedachten, geven een prachtig zicht op de wereld volgens Toon Tellegen. Het zijn verhalen die ontroeren, door de schijnbare eenvoud waarmee alle grote thema’s van het leven aan de orde komen. 

 

Ik ben 9 (Bauke Borsboom)

Een boek over de ontwikkelingsfase van 9-jarigen. Dit boek kan helpen in deze, voor kinderen vaak,  onzekere periode. Het boek bevat 15 persoonlijke verhalen en foto’s van kinderen van 9.

Zij vertellen hun verhaal en laten hun gezicht zien.

 

Relaxklets! (Florien van der Aar en Michal Janssen)

Een boek voor kinderen en ouders. Met yoga-oefeningen, meditaties, massages, spelletjes en kletsvragen. Om samen te ontspannen en volle hoofden leger te maken.

Een eigentijds doe-boek met activerende en ontspannende oefeningen. De vragen geven stof tot nadenken over jezelf, de ander en je omgeving.

 

 

Over Hooggevoeligheid:

Voor volwassenen

Het werkboek voor Hoog Sensitieve Personen (Elaine Aron)

Een werkboek vol zelftests, ontspanningsoefeningen en visualisaties voor Hoog Sensitieve Personen (HSP’s) waardoor deze beter met hun bijzondere eigenschap kunnen leren omgaan. Hoewel het een werkboek is bevat het ook voldoende theorie om hoogsensitiviteit beter te begrijpen.

bottom of page